Op weg naar Sichem (Nablus)
Nablus is nu een stad onder volledig palestijns beheer, in bijbelse tijd heette deze stad Sichem. Hier is het graf van Jozef, de zoon van Jakob, die een belangrijk heerser geweest is in Egypte. In 1995 werd afgesproken dat de IDF (het Israelische leger) het graf zouden bewaken, zodat Joden het konden bezoeken. Bij een intifada in 2000 viel een palestijnse menigte met steun van paramilitaire troepen van de Palestijnse Autoriteit (PA), de Isrealische militairen gestationeerd bij het graf aan, waarbij 1 militair gedood werd.
Na deze aanval kwam Israel met de Palestijnse autoriteit overeen om het graf van Jozef over te dragen aan hen. De belofte was dat zij het graf zouden onderhouden en dat de Joden het zouden kunnen blijven bezoeken. Enkele uren later plunderden palestijnse politie agenten en burgers het graf, zetten de bijl in de koepel en de kleine compount staken ze in brand.
Op deze manier kunnen joodse scholieren het graf van Jozef uit de verte bekijken. Meestal worden kogelvrije bussen gebruikt en is er zware bewaking bij. In 2011 bezochten 5 orthodoxe joden het graf, 1 werd gedood en 4 anderen zwaar gewond. Een van de slachtoffers vertelden dat de aanvallers politie agenten de de Palestijnse autoriteit waren. Tegenwoordig gaan er 1x per maand bussen naar het graf, wat inmiddels weer gerenoveerd is. De bussen worden begeleid door de IDF en ze reizen in de nacht.
Terug Terug Volgende Volgende