Op weg naar Hebron filmpje*
Informatie filmpje* over Hebron
Henk
Coen
Harma
Arabische gedeelte
Naar het Joodse gedeelte
Rabbijn David heeft ons een geweldige rondleiding gegeven
De Palestijnse Autoriteit sponsort de bouw van een nieuwe marktplaats tussen het graf van de Patriarchen en de nabijgelegen Joodse stad Kiryat Arba. De straat tussen Kiryat Arba en Hebron is de weg die de Israeli’s en de toeristen uit de hele wereld gebruiken om de Joodse buurt van Hebron en de historische tombe te bereiken. Israel is bang dat deze markt de doorgang in gevaar zal brengen.
Na het ontstaan van de islam in de 7e eeuw na Christus, is de grot van Machpela, waar de aartsvaders en Sarah de aartsmoeder begraven ligt, ook voor moslims belangrijk geworden. Vanaf die tijd ongeveer voert de koran ook Abraham als aartsvader op. Joodse bewoners die duizenden jaren in Hebron en omgeving gewoond hebben, worden nu als kolonisten beschouwd. De door de islam en arabieren gepolitiseerde UNESCO eist dat het Joodse heiligdom voortaam de Ibrahimi moskee wordt genoemd en heeft deze plaats verwijderd van de lijst van het nationale erfgoed van Israel. Jaarlijks wordt deze plaats door 300.000 mensen bezocht.
Het graf van Machpela is een van de heiligste plekken in het land van Israel. Het is de begraafplaats die Abraham kocht voor zijn familie, nadat Sarah stierf (Genesis 23: 8-17). Later begroeven Izaak en Ismael hun vader Abraham hier (Genesis 25: 9)
Leo
In één hoek van de grootste hal, met zijn huisachtige graf voor Izaak en Rebekka, staat een koepel over de kleine opening in het feitelijke graf van Machpela. Een andere kleinere kamer, bevat de graven van Abraham en Sarah. Op een open binnenplaats liggen de graven van Jakob en Lea. Rachel ligt bij Bethlehem begraven.
Een Mezuzah is een klein langwerpig doosje met daarin een klein stukje perkament, waarop twee passages uit de Thora geschreven zijn: Deuteronomium 6: 4-9 en Deuterunomium 11: 13-21. Al sinds de bijbelse tijden houden joodse mensen zich aan het gebod om deze doosjes in het bovenste derde gedeelte op de rechterdeurpost te bevestigen bij elke deuropening waardoor men een ruiimte betreedt. Hiermee laat men zien dat men dit huis onder Gods leiding stelt.
Karina
Aan het einde van onze rondleiding door het israelische gedeelte van Hebron en langs de verschillende graven, bezochten we een winery, waar israelische wijn en port in vaten lagen. Daar mochten we wat wijn en port proeven.
Zoals je hierboven kunt lezen leidt deze weg naar zone A, die volledig onder palestijns beheer valt. Verder staat er dat de toegang voor Israeliers verboden is. Het is levensgevaarlijk en ook nog tegen de Israelische wet??? Daar hoor ik nooit iets over in Nederland.
Terug Terug Volgende Volgende